Carrot City Designing for Urban Agriculture

Trent University Rooftop and Vegetable Garden

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: Rooftops

Location/Emplacement: Peterborough, ON, Canada
Dates: 2009 - present
Designers/Concepteurs: n/a
Clients: Trent University

More Information/Plus d'informations: Trent University, Seasoned Spoon
Image Credits/Crédits d'images: Caitlin Bragg, Leslie Menagh, Aimee Blyth and Tom Hutchinson, Trent University

Project Description: (version française ci-dessous)

What started as one of the first rooftop vegetable gardens in Canada, the Trent Vegetable Gardens (TVG) now includes their original rooftop garden on Trent University’s Environmental Science Complex and a .2 hectare field garden with 20 individual plots. TVG supports hands-on education, workshops and research and is a resource for the university and the community. Both gardens are organic, using techniques inspired by intensive, permaculture, and Indigenous practices and farmed by students and local groups interested in food security and sustainable agriculture.

In 1994, Trent’s Environmental Science Complex was built to accommodate the original garden on an 830 m2 roof. The structure was designed to accommodate the additional weight of 1450 mm of soil and the necessary drainage for plants. In 2009 the first roof was completely replaced, and the garden renewed. This green roof continues to provide temperature moderation for the spaces below, reducing cooling loads in the summer and serving as an insulator in winter.

Dr. Tom Hutchinson first used the rooftop garden for research but since then it has become a learning space for students in the Food and Agriculture Emphasis Program at the school. Students have measured the productivity of rooftop agriculture, comparing rooftop yields with those from more traditional agricultural land.

In 2006 the Trent Vegetable Gardens group was provided with funding through a levy paid by the student body at the university. Through this funding the second in-ground garden was added and the roof was completely dedicated to food production. The student committee organizes volunteer gardeners, chooses plants, and distributes produce. Much of the food goes to the Seasoned Spoon Café, a student-run, independent vegetarian co-operative on campus which partners with Trent Community Research Centre for community-based academic research.

The many years of production on the roof have provided lessons that are relevant for other rooftop gardens. Exposure to sun and wind create extreme growing conditions and soil beds tend to dry out more quickly. At Trent, they have learned that regular mulching and deep watering is important for the roof as is creating appropriate micro-climates with trellises and other structures to protect plants from the wind. Like many other rooftop farmers, they have been able to practice season extension because of the warmer microclimate the building’s waste heat provides. Gardening can start a few weeks earlier on the roof than in field gardens. Thriving on the roof are heirloom tomatoes, basil, peppers, eggplants, zucchinis, melons, sweet potatoes, and more.

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Description du Projet:

Le jardin de légumes sur le toit de l’Université de Trent en Ontario est une initiative destinée à l’éducation et à la recherche qui sert en même temps de ressource à la communauté universitaire. Il est situé sur le toit de la faculté des sciences environnementales de l’Université de Trent, fournit des produits biologiques aux associations locales qui s’intéressent à la sécurité alimentaire et à l’agriculture durable et permet de former les étudiants. Le toit de 830 m2 était intégré dans la conception originale du bâtiment en 1994. La structure a été conçue pour supporter le poids supplémentaire de 1450 mm de terre et équipée d’un système pour l’irrigation et le drainage. En 2009, le toit a été complètement remplacé. Le jardin permet de réguler les températures des espaces situés au-dessous, en réduisant les besoins de climatisation en été et en fournissant une petite isolation en hiver.

Le jardin a d’abord été utilisé à des fins de recherche par le Dr. Tom Hutchinson. Les élèves l’ont également utilisé pour mesurer la productivité de l’agriculture sur les toits, comparant ses rendements à ceux obtenus dans des terres agricoles. Plus récemment, le jardin est devenu un espace d’apprentissage pour les élèves du secondaire suivant le programme de spécialisation en alimentation et agriculture. Le jardin est financé par une taxe que les étudiants payent à l’université. Il est géré par un comité d’étudiants qui recrute les jardiniers bénévoles, choisit les plantes et distribue les produits. Une grande partie des produits revient au Café Seasoned Spoon, une coopérative indépendante gérée par les étudiants sur le campus universitaire. Les cultures comprennent notamment du maïs, des haricots et des courges qui poussent ensemble pour fournir à chaque espèce des conditions optimales de croissance.

Les nombreuses années de production sur ce toit ont permis de tirer des enseignements qui sont intéressants pour les autres jardins sur les toits. L’exposition au soleil et au vent crée des conditions de croissance qui ont tendance à être plus extrêmes et les parterres sèchent plus rapidement. À Trent, on a appris que l’application régulière de paillis et l’arrosage en profondeur étaient importants, tout comme la création de micro-climats appropriés en utilisant des treillis ou d’autres structures. Bien que les conditions estivales de plus en plus extrêmes, chaudes et sèches posent de nouveaux défis, elles peuvent aussi étendre la saison de croissance au printemps, quand le jardinage peut commencer quelques semaines plus tôt que sur le sol. Aussi, tout ne pousse pas bien sur le toit, cependent, le jardin sur le toit de l’Université de Trent continue d’apprendre de ses expériences.

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