Carrot City Designing for Urban Agriculture

56 Rue St-Blaise

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: Community & Knowledge

Location/Emplacement: 56 Rue Saint-Blaise - Paris 20e - France
Dates: 2006 - present
Designers/Concepteurs: Atelier d’Architecture Autogérée
Clients: n/a

More Information/Plus d'informations: http://www.urbantactics.org
Image Credits/Crédits d'images: Atelier d’Architecture Autogérée

Project Description: (version française ci-dessous)

The development of the garden and ecological facilities at 56 rue Sainte-Blaise was initiated by Atelier d’Architecture Autogérée (aaa – Studio for Self-Managed Architecture) in 2006. Located in an underused passage in the east of Paris, the project features an edible garden, a community gathering space, a composting laboratory and a striking but affordably built entry pavilion topped with photovoltaic panels. It hosts a wide range of community events in a surprisingly intimate space which allows for greater connection of urban dwellers with the food they eat in a densely populated and diverse neighbourhood.

56 Saint-Blaise (simply known as Le 56) showcases the dramatic potential for even the most marginal sites to become vital community spaces. Sandwiched between two multi-story residential blocks, it fills a gap in the streetscape. Construction of the garden made extensive use of recycled and recyclable materials that were collected by local residents themselves. This was all part of an extensive and democratic process of community consultation and design, carried out in collaboration with a local youth-training organization – typical of aaa’s experiments in highly participatory, community-led design.

While some of aaa’s earlier projects in Paris received very little support from public authorities, 56 Saint-Blaise was commissioned, in part, by the local government. This was a major step in the process of gradually shifting public policy toward the intelligent reuse of underused and derelict spaces in the city. As with other projects initiated by aaa to promote stronger democracy and resilient ecologies in urban areas through ‘micro-political’ activity, design for urban agriculture here is an ongoing process, with the lines between client and designer being blurred and the result being a productive space that is in continuous flux. As such, 56 Saint-Blaise is an assertion that urban food cultivation is best practiced as part of a larger urban ecology, with implications for politics, culture and society as a whole.

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Description du Projet:

Le micro équipement ecologique de 56 rue Saint-Blaise dans le 20e arrondissement de Paris (simplement appelé le « 56 »), a été créé en 2006 par AAA (Atelier d’architecture autogérée). Situé dans un passage à l’origine inutilisé à l’est de Paris, le projet comprend un potager, un espace de rassemblement collectif, un laboratoire de compostage et un pavillon d’entrée original, construit à moindre coût en matériaux recyclés et surmonté de panneaux photovoltaïques. Il accueille de nombreux événements dans un espace intime qui rapproche les citadins de la nature dans un quartier dense et multiethnique.

Le « 56 » montre comment transformer des sites, même les plus marginaux, en espaces collectifs. Entre deux immeubles d’habitation de plusieurs étages, il occupe un espace fermé et inutilisé pendant des années. Il a été en grande partie réalisé à l’aide de matériaux recyclés et recyclables, collectés par les habitants du quartier. Issue d’un long processus démocratique de consultation, en collaboration avec un organisme local de formation des jeunes, la conception, la réalisation et la gestion du « 56 » illustrent une conception participative et communautaire que privilégie l’Atelier d’Architecture Autogérée.

Bien que certains projets pionièrs de aaa ont été très peu soutenus par le pouvoir public, le 56 rue Saint-Blaise est une commande de la municipalité – un pas important vers une orientation de la politique publique en faveur d’un réaménagement intelligent d’espaces urbains sous-exploités et abandonnés. Comme dans d’autres projets d’AAA, Il vise visant à renforcer la démocratie et à promouvoir une écologie résiliente en ville à travers une activité « micro-politique » des différents acteurs locaux. L’agriculture urbaine est ici conçue comme un processus continu, qui gomme les barrières entre usagers et concepteurs et qui permet de créer un espace production permanent. Le « 56 » démontre que l’agriculture urbaine fait partie d’une écologie urbaine plus générale, avec des implications sur les plans politique et culturel.

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