Carrot City Designing for Urban Agriculture

Cuba: Laboratory for Urban Agriculture

Exhibit Category / Catégorie de l'expo: City

Location/Emplacement: Various Cities, Cuba
Dates: 2005
Designers/Concepteurs: Study by Bohn and Viljoen Architects
Clients: n/a

More Information/Plus d'informations: CPULs: Continuous Productive Urban Landscapes (2005), André Viljoen, Editor
Image Credits/Crédits d'images: Bohn and Viljoen Architects

Project Description: (version française ci-dessous)

THE PLACING AND PERCEPTION OF CPULs WITHIN CONTEMPORARY CITIES

To explore the design characteristics of urban agriculture, we selected with Cuban colleagues ten urban agriculture sites for detailed investigation. By comparing and assessing the chosen sites, characteristics related to spatial qualities, function and perception could be named and design strategies developed to accommodate and utilize these in urban planning in a more conscious way.

The severe economic difficulties during the period after 1989 resulted in urban agriculture sites being located in towns and cities using mainly pragmatic criteria; “design” in the aesthetic or formal sense could not be considered. The location of sites was determined largely by the most efficient growing and distribution of crops.

This means that urban agriculture fields are now found in a great variety of locations and within a wide range of contexts, providing a unique opportunity for judging their spatial characteristics and relationships with the built environment and people. A decision was made to limit the study to “organoponicos”, these being the most replicable model of high-yield, organic urban agriculture sites. Organoponicos can be defined as commercially viable high-yield urban market gardens, cultivated using essentially organic methods. They typically provide employment for five or six workers, and range in size from a few hundred square meters to a few hectares.

For each of ten selected sites, surveys recorded the site layout naming spatial qualities and the use of materials. As with many aspects of urban agriculture, these studies indicated a range of characteristics for different sites, which may best be summarised as indicating the degree of variety generated when a standardised approach has to adapt to different contexts. The most important spatial and use variations relate either to physical characteristics of the sites or to patterns of use and occupation.

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Description du Projet:

L'EMPLACEMENT ET LA PERCEPTION DES CPULs DANS LES VILLES CONTEMPORAINES

Afin d’analyser les caractéristiques d’aménagement de l’agriculture urbaine, nous avons sélectionné avec nos collègues cubains 10 sites de recherche. En comparant et évaluant les sites, nous avons pu définir des caractéristiques relatives aux qualités spatiales, à la fonction et à la perception et développé des stratégies pour adapter et utiliser plus consciemment ces caractéristiques dans l’aménagement urbain.

Les sévères difficultés économiques qui ont suivies 1989 ont conduit à l’éclosion de jardins urbains dans les moyennes et grandes villes pour des raisons principalement pragmatiques – l’aménagement au sens du design ou de l’esthétique n’avait pas d’importance. L’emplacement des sites était déterminé la plupart du temps par l’efficacité de la culture et de la distribution des produits agricoles.

Cela signifie qu’on trouve des champs d’agriculture urbaine dans de nombreux sites et contextes, qui permettent de bien analyser leurs caractéristiques spatiales et leurs relations avec l’environnement construit et les habitants. Nous avons décidé de limiter l’étude aux « organoponicos », le modèle d’agriculture urbaine, biologique et à haut rendement, le plus facile à reproduire. Les « organoponicos » sont des jardins urbains viables économiquement et cultivés essentiellement avec des méthodes écologiques. Ils fournissent en général des emplois pour 5 ou 6 personnes et leur taille varie de quelques centaines de mètres carrés à quelques hectares.

Pour chacun des 10 sites sélectionnés, des enquêtes ont enregistré la disposition du terrain, en indiquant des qualités spatiales et l’utilisation de matériaux. Comme pour beaucoup
d’aspects de l’Agriculture Urbaine, ces études on montré une série de caractéristiques pour différents sites, qui peuvent être résumées comme indiquant le degré de variété générée quand une approche standardisée doit être adaptée à différents contexte. Les variations spatiales et d’utilisations les plus importantes sont liées soit aux caractéristiques physiques des sites où à leur modèle d’utilisation et d’occupation.

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